10xOne - Üzleti, szakmai blog

Vállalatvezetés forradalmian jobban - ERP, CRM, munkafolyamat-kezelés, projektvezetés,
feladatkezelés, dokumentum kezelés és még több

Mire figyelj a számlázó programod bejelentésekor

Számlázó program bejelentése elengedhetetlen, hogy el tudj kezdeni használni egy számlázó programot. Cikkemben hasznos tanácsokat találsz a számlázó programod bejelentéséhez.

Mire figyelj a számlázó programod bejelentésekor

Biztosan sokunkkal megesett már, hogy kiválasztottuk a számunkra megfelelő számlázó szoftvert, és nem tudtuk mit kell csinálni,  hogyan kell a számlázó programot bejelenteni a NAV-nak.
Amikor elkezdünk egy új számlázó szoftvert használni sokak számára kicsit átláthatatlannak tűnik a NAV felé való bejelentés. Ebben segítek most nektek ezzel a blogcikkel, hogy tudjátok, mit és hogyan kell csinálni.
Ha kiválasztottad a számodra megfelelő számlázó szoftvert, a kipróbálás következik. Nézd meg mennyire egyszerű kezelni, és tartalmazza-e mindazokat a funkciókat amire a vállalkozásodnak szüksége van. Ezek lehetnek alapfunkciók, pl: előlegszámla vagy akár kényelmi funkciók is mondjuk ez e-számla.
Mire figyelj a számlázó programod bejelentése előtt, pár kérdés ami felmerülhet benned..

Megfelel a számlázó programod a legújabb NAV szabályoknak is?

számlázó program bejelentése
Érdemes megnézned a NAV legújabb jogszabályát is, ami 2016. január 1-től hatályos. E szerint minden számlázó programnak rendelkeznie kell egy úgynevezett "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" nevű funkcióval.
Ennek a funkciónak a célja, hogy ki tudod exportálni ("kimenteni") a számláid adatait egy fájlba. Ennek a funkciónak egy NAV ellenőrzés során lesz szerepe. Ezentúl az ellenőrzés során nem a kinyomtatott számlákat kell átadnod az ellenőrnek, hanem az ezzel készített fájlt.
Ettől az új funkciótól nem kell megijedned, mert nem jelent közvetlen online kapcsolatot a NAV felé, mint például az online pénztárgépek esetében.
Mellette az ellenőrzés során neked is egyszerűbb a dolgod, mert nem kell előkeresned, könyvelőtől bekérned a számláidat, hanem 1 perc alatt tudod teljesíteni az ellenőrnek ezt a kérését.

Mi minősül számlázó programnak?

Szinte minden olyan program amivel számlát tudsz kiállítani. Ez lehet akár egy nagyobb rendszernek egy funkciója, egy moduláris programnak a modulja, egy letölthető számlázó program vagy egy online számlázó rendszer.
Ha a programodnak van olyan funkciója, ami alkalmas számla kibocsájtására, azt biztosan be kell jelentened.

Mikortól és mennyi időn belül kell a számlázó programodat bejelentened?

számlázó program bejelentési határidő
2014. október 1-től kötelező vagy bejelenteni a számlázó programodat. A kötelezettséged a korábban használt számlázó programod használatból történő kivonására is vonatkozik. Erre 30 nap áll rendelkezésedre.
A bejelentés a használatba vételtől számított 30 napra vonatkozik, azaz ha beszerzed a számlázó programodat, de nem kezded el használni, akkor a használatba vételig nem kell bejelentened.

Mi történik frissítéskor, ez is bejelentési kötelezettséggel jár?

Nem kell!
A NAV az alábbi információt írta a tájékoztatójába:
"A számlázó program frissítése, verzió váltása esetén nem kell bejelenteni, miután ez esetben a használatba vett és már bejelentett program nem – csak annak működése – változik..."

Hogyan tudod a számlázó programodat lecserélni?

Amennyiben meglévő számlázó programodat a jövőben már nem szeretnéd használni, és egy másik számlázó programra szeretnél átállni - független attól, hogy a számlázó program fejlesztője ugyanaz vagy más -, egy űrlapon belül be kell jelenteni a használatba vett és a használatból kivont számlázó programot! 
Azaz a számlázó programod bejelentését és kivonását is egyszerre a bejelentő nyomtatványon tudod megtenni.
Tehát az egyik programról áttérni a másikra nem jelent mást, mint az új program használatát és a régi program használaton kívül helyezését kell bejelentened.

A SZÁMLÁZÓ PROGRAM BEJELENTÉSÉNEK ELMULASZTÁSA

A számlázó program bejelentéséért súlyos mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV hatályos jogszabályai értelmében. Ha elfelejted bejelenteni a számlázó programodat, érvénytelen lesz a számlád!
Akár 500.000 Ft is lehet a mulasztási bírság!

Ha a számlázó programod megfelel és a jövőben ezt szeretnéd használni az alábbi módon kell bejelentened a  NAV felé

A számlázó programod bejelentéséhez az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) programot kell használnod, ami egy a NAV által fejlesztett program.
A programban a SZAMLAZO nevű nyomtatványt kell megnyitnod és kitöltened.
A kitöltött nyomtatványt elektronikusan kell beküldened az ÁNYK programon belül, vagy lehetőséged van a kitöltött nyomtatványt kinyomtatnod, és postán elküldened.
Amennyiben elakadsz a kitöltésével, a “Számlázó program bejelentése lépésről lépésre” cikkünkben bemutatjuk a program használatát és a nyomtatvány kitöltését.
További segítséget kaphatsz a NAV következő telefonszámain is:
06-40/42-42-42
06-20/339-5888
06-30/339-5888
06-70/339-5888
06-1-250-9500

MILYEN ADATOKAT KELL BEJELENTENED A SZÁMLÁZÓ PROGRAM KAPCSÁN?

A számlázó program esetén a bejelentendő adatok a következők:
10XONE esetében így töltsd ki:
A nyomtatványon az "Online számlázó rendszer" elnevezésű részt kell kitöltened!
Saját fejlesztésű program N betűt írjon (mert a szoftvert nem Ön fejlesztette)
Rendszer neve 10xONE
Elérhetősége https://live.10xone.com
Online számlázási szolgáltatást nyújtó neve: 10xOne Magyarország Zrt.
Adószáma 24261106-2-41
Online számlázórendszer igénybevételének a kezdete Amikortól használod a rendszert.Amikor megtaláltad a számodra megfelelő számlázó programodat, ne felejtsd a használatbavételtől számított 30 napon belül bejelenteni a NAV felé. Ha ezt elfelejted akár 500.000.-Ft -ra is büntethet a NAV és a számlád is érvénytelenek lesznek.
Remélem hasznosnak találtad a cikket, és sikerült új információkat merítened belőle. Ha betartod az itt leírtakat, akkor nyugodtan használhatod az új számlázó programodat.
Amennyiben bármivel kapcsolatban kérdésed merülne fel, írd meg kommentként és megválaszolom neked.
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Megjegyzés Hozzáfűzése

Loading