10xOne - Üzleti, szakmai blog

Vállalatvezetés forradalmian jobban - ERP, CRM, munkafolyamat-kezelés, projektvezetés,
feladatkezelés, dokumentum kezelés és még több

6 dolog, amit eddig nem tudtál az e-számláról

m

6 dolog, amit eddig nem tudtál az e-számláról

Biztosan sokan hallottátok már azt a szót, hogy e-számla vagy elektronikus számla. Első hallásra kicsit földöntúlinak tűnik, pedig egy kicsit sem az.
Ebben a cikkben leleplezzük ezt a teljesen egyszerűen és rugalmasan használható számlatípust, amivel sok előnyben részesítheted magad és a cégedet is.

Mi az e-számla?

Az e-számla a NAV előírásainak 100%-ban megfelelt elektronikusan kiállított dokumentum. Az e-számla nem nyomtatott, azaz papír alapú számla, hanem elektronikus, amely egy eredeti példányban készül és ez alapján sokszorosítható és elektronikus úton továbbítható.
Az EU pár évvel ezelőtt fontos célként határozta meg az e-számla tömeges elterjedését, mert a céljuk, hogy 2020-ig ez legyen a fő számlázási mód.
E-számla előnyei

Az elektronikus számlázás, azaz e- számla számtalan előnnyel jár

1. Egyszerűen kezelheted

Egyszerű, jól áttekinthető, nem bonyolult a használata és nagyon gyors vele a számlázás. Az e-számlát az elkészítés után pár perc alatt továbbíthatod is, így már a számla kiállításának napján a vevődhöz kerül a számla. Így sokkal könnyebben ütemezheted a kifizetéseket.

2. Gyorsan feladhatod

E-számla használatával időt spórolsz meg, nem kell felesleges köröket tenned a postára, ami minden cégnél külön tervezést igényel, mikorra szorítsd be ezt a feladatot a mindennapi teendők közé. Az e-számlával elkerülöd a postára járást és nem kell több időt pazarolni a sorbanállással.

3. Olcsó, pénzt spórolsz meg vele

Az elektronikus számlával sok költséget spórolhatsz meg.
A Piac és Profit oldalán megjelent cikk számítása alapján, éves szinten,
akár 75-80%-os megtakarítást is elérhetsz,
ha átváltasz e-számlára.
Az ingatlan.com például
havi 300.000 Ft-ot spórolt meg
az e-számlára való áttéréssel, havi 5-6000 számla kiállításánál.
Megspórolhatod a papír költségét, mert ebben az esetben nem kell kinyomtatni a számlát nem kell, borítékra költeni, amibe beletennéd a számláidat.
Egy levél feladása postaköltséggel is jár. Ami abban az esetben ha azt szeretnéd hogy ténylegesen megkapja a címzett a levelet, elég mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A tértivevényes, ajánlott (könyvelt) hivatalos irat a jogosult átvevőnek kézbesíthető. Így egy számlánál ajánlatos így feladni, maradjon nyoma a feladásnak.

4. Nem kell bajlódnod a számlák tárolásával

Mivel az e-számlát nem kell kinyomtatnod ,így nem kell a papírok tárolásával sem bajlódnod, a számlák online felületen bármikor megtekinthetőek, és ugyan itt tudod tárolni is őket.
Ha mégis ki szeretnéd nyomtatni az e-számládat:
Az e-számlát ki is nyomtathatod, ha szeretnéd, mert pl. a könyvelődnek így adod át. De ez csak olyan, mintha a papír alapú számlát fénymásolnád le. Emiatt fontos, hogy mellette elektronikus formában is meg kell őrizned, mert az e-számlát a NAV csak elektronikus formában fogadja el egy ellenőrzés folyamán.

5. Környezetbarát

Zöldnek lenni mostanában nagyon fontos és nagyon jó dolog! Trendi és divatos és nem mellesleg egy modern környezettudatos gondolkodásra utal.
De a trendiség mellett a természet védelméhez is hozzájárulsz ezzel a számlatípussal, így teljesen papírmentessé teheted az irodádat.
Tudtad, hogy kb. 2500 papír alapú számla előállításához kell kivágni egy fát?
Az EU becslése alapján, a papírfogyasztás és a szállítással kapcsolatos energiaköltségek csökkentésével évente 1 millió tonnával tudná csökkenteni az EU a széndioxid kibocsájtást az e-számlára történő átállással.
Ezt a káros anyagot kb. 6 Budapest méretű erdő tudja elnyelni 1 év alatt.

6. Kedveskedj a könyvelőknek, mert ezt ők is jobban szeretik

Nagy segítség a könyvelőddel való együttműködésben:
Ha adsz neki belépési, azaz olvasási jogot a fiókodba, akkor ő is bárhonnan ráláthat a számláidra. Így nem kell minden hónapban elvinned a könyvelődhöz az eddig összegyűjtött számlákat. És nem kell bajlódni a számlád tételes listázásával, mit is vittél már át vagy mi maradt le.

Következtetés:

Az e-számla használata rugalmas, és könnyen kezelhető, és ma is sokkal több előnnyel jár, mint a hagyományos papír számla.
Szeretnél egyszerűbben és olcsóbban számlázni?
Akkor tegyél egy próbát az e-számlával!
Ha valamilyen kérdésed van az e-számlával kapcsolatosan, akkor írd meg kommentben!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Megjegyzés Hozzáfűzése

Loading