10xOne - Üzleti, szakmai blog

Vállalatvezetés forradalmian jobban - ERP, CRM, munkafolyamat-kezelés, projektvezetés,
feladatkezelés, dokumentum kezelés és még több

KATA Bevételi Nyilvántartás Vezetése [Útmutató és letölthető minta]

KATA bevételi nyilvántartás elkészítése. Útmutató és letölthető "KATA bevételi nyilvántartás minta", amit a letöltés után egyből ki is tudsz tölteni.

KATA Bevételi Nyilvántartás Vezetése - Könnyen és Gyorsan [Útmutató és Eszközök]

KATA bevételi nyilvántartás
A kisadózó adózás egyik nagy előnye, hogy sokkal kevesebb adminisztrációval jár, mint a hagyományos vállalkozási formák, nem kell például beszámolót készítened.
Te is KATA adózási formát választottad?
Akkor számodra is az egyik legfontosabb nyilvántartás - aminek a vezetésére a törvény kötelez - a KATA bevételi nyilvántartás.
Mai cikkemben bemutatom neked, hogy mire figyelj a kisadózó bevételi nyilvántartás vezetésekor, milyen adatokat szükséges kezelned.
Általános információk mellett, pedig gyakorlati segítséget is szeretnék adni neked. A NAV nem készített semmilyen KATA bevételi nyilvántartás nyomtatványt, ahol vezetni tudod ezt, eleget téve a törvényi kötelezettségednek. Ezért készítettem 1 letölthető “KATA bevételi nyilvántartás minta” dokumentumot, melynek kitöltésével te is könnyen el tudod készíteni a bevételi nyilvántartásodat.

KATA bevételi nyilvántartás általános szabályai

A KATA bevételi nyilvántartást, a 2012. évi CXLVII. törvény szabályozza.
A nyilvántartási kötelezettségről szóló részből (12.§) 3 fontos pontot emelnék ki:
  • “Kisadózó” felirat: KATA-s vállalkozóként, minden esetben egy olyan számlát kell kiállítanod, amin szerepel pluszban a “kisadózó” felirat.
  • Nyilvántartás vezetése: A nyilvántartásodat időrendben, folyamatosan, ellenőrizhető módon kell készítened, és rögzíteni minden olyan adatot, ami szükséges ahhoz, hogy az adókötelezettség teljesíthető legyen és a teljesítés ellenőrizhető legyen. Azaz adatot csak akkor rögzíthetsz, módosíthatsz, törölhetsz, ha ezt bizonylattal alá tudod támasztani. Például egy a nyilvántartásban már szereplő tételt csak akkor törölhetsz, ha csatolod mellé a sztornó számlát is. (Erre mindenképp nagyon figyelj, a saját érdekedben, mert ha így jársz el, akkor az eredeti tétel a módosítás / törlés után is követhető lesz, és ellenőrzéskor alá tudod támasztani dokumentummal is)
  • Nyilvántartandó adatok: A törvény 4 adat nyilvántartását írja elő: 1. Sorszám 2. A bizonylat sorszáma 3. A bevétel összege 4. A bevétel megeszerzésének az időpontja. Ezeket a következő pontban részletesen is bemutatom.

KATA bevételi nyilvántartás vezetéséhez szükséges adatok

  • Sorszám: Egy egyszerű sorszámozása a bevételeidnek. A sorszámozáskor az időrendiségre kell figyelni.
  • A bizonylat száma: Ez a kiállított bizonylat sorszáma (például a számlád sorszáma)
  • A bevétel összege: A bevételed összegét kell itt megadnod. (Ha nem alanyi ÁFA mentes vagy, akkor a nettó összeget kell ide írnod.)
  • A bevétel megszerzésének időpontja: Amikor az összeg beérkezett.
Bár a törvény nem írja elő, de ahogy a Norex bérszámfejtés és tanácsadás blogjában tanácsolja, érdemes a kötelező adatokat bővíteni a vevő nevével, címével és adószámával. Így később, ha szükséges adatot szolgáltatnod az 1 millió FT forgalom feletti vevőidről, akkor a nyilvántartásod ebben is a segítségedre lesz.

Meddig kell megőrizni a KATA bevételi nyilvántartást?

kisadózó bevételi nyilvántartást ugyan úgy a kiállítást követő 5. naptári év végéig kell megőrizned, mint a bizonylatokat (nyugtát vagy számlát).
Érdemes arra is figyelned, hogy a rontott és a sztornózott számláidat is meg kell őrizned ez alatt az idő alatt.

Mi számít bevételnek kisadózó vállalkozásnál?

A kisadózó vállalkozásokat szabályozó törvény szerint:
„kisadózó vállalkozás bevétele: a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a tevékenység végzéséhez kapott támogatást és a külföldön is adóköteles bevételt”.
A törvény alapján - az alábbi pár kivétellel - minden bevételnek számít. Kivételek:
  • Általános forgalmi adó (ÁFA)
  • Azok a dolgok, amiket a vállalkozó köteles visszaszolgáltatni. Ilyen például a hitel
  • Kölcsönök visszafizetése (Itt arra kell figyelni, hogy ha kamatot is kap a vállalkozás, akkor a kamat már bevételnek számít)

KATA bevételi nyilvántartás minta

KATA bevételi nyilvántartás minta
A törvény nem ír elő semmilyen megkötést a KATA bevételi nyilvántartásra használt “eszközre”, ezért nyugodtan használhatod azt, ami a számodra a legkényelmesebb.
Segítségképpen készítettem neked egy “KATA bevételi nyilvántartás minta” dokumentumot (linkre kattintva közvetlenül letölthető), amiben vezetni tudod a nyilvántartásodat.
Nyomtatható PDF verziót pedig innen tudsz letölteni: KATA bevételi nyilvántartás minta (Nyomtatható PDF)

Konklúzió

A KATA bevételi nyilvántartás vezetésére a jogszabályok kötelezik a kisadózó vállalkozásokat, ezért mindenképp meg kell csinálnod. A fent bemutatott eszközökkel te is könnyen el tudod készíteni a bevételi nyilvántartást.
Ha kérdésed merül fel, akkor írd meg hozzászólásként, és megválaszolom.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Megjegyzés Hozzáfűzése

Loading